Contact
071 5890221

Bereikbaar van 8:30-17:00 uur

De kindervoet

De ontwikkeling van de kindervoet

Voetjes van zuigelingen zijn erg schattig. Ze zijn nog plat en hebben onder de voet een dik vetkussen. Dit komt omdat nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig zijn. Ook werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. De voetjes moeten zich nog ontwikkelen en dat gebeurt in fases.

Leeftijd 0-2 jaar

De stand van de benen is een O om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. De benen staan redelijk ver uit elkaar. De enkels kunnen elkaar aanraken maar de knieën niet. Met vallen en opstaan worden de spieren getraind en het lopen zal steeds zekerder worden.

Leeftijd 2-6 jaar

Rond het tweede levensjaar loopt vrijwel iedere peuter. De O – stand van de benen zal gaan afnemen en de benen zullen dan bijna recht staan. Daarna gaan de knieën juist weer wat meer richting elkaar groeien en komt er een X-stand. De knieën kunnen elkaar nu juist wel aanraken en er blijft een ruimte over tussen de enkels. Tevens vallen de voeten in deze fase vaak nog opvallend naar binnen. Deze stand blijft meerdere jaren aanwezig, dit is volkomen normaal. Na het 5e levensjaar corrigeert deze stand zich meestal vanzelf weer.

De voeten zijn vaak nog “plat”. De kindervoet ontwikkelt zich voortdurend. De voeten groeien als kool en daarom is het verstandig om iedere twee tot drie maanden de voeten te controleren op de juiste maat. Het kan dan nodig zijn om de schoenen/sokken (weer) te vervangen om de voeten de beste mogelijkheid tot groeien te bieden. Het is van belang dat de schoen steun gaat bieden bij de wreef en dat de voet goed kan buigen.

De voeten van een kind zijn constant onderhevig aan veranderingen als gevolg van de groei. Hierdoor zijn kindervoeten erg kwetsbaar. De groeisnelheid van een kind van 4 jaar ligt op maar liefst één schoenmaat per 4 maanden. Het is dus heel belangrijk om de ontwikkelingsgroei goed te volgen om klachten te kunnen voorkomen, en als er klachten zijn deze serieus te nemen.

Globaal geven wij u een schatting van wat u kunt verwachten van de groei van de kindervoet:

  • Tot het 2e jaar ongeveer 1 schoenmaat per 4 maanden
  • Van het 2e tot het 4e jaar 1 schoenmaat per 5 maanden
  • Van het 6e tot het 8e jaar 1 schoenmaat per 8 maanden
  • Van het 8e tot het 10e jaar 1 schoenmaat per 11 maanden

Leeftijd 6-8 jaar

Het hele leven lang moeten de voeten het lichaamsgewicht kunnen dragen. Veel voetproblemen op latere leeftijd vinden hun oorsprong in de kindertijd of zijn aangeboren. Het negeren hiervan kan dus later klachten geven in de voeten of andere delen van het lichaam zoals in de rug of de benen.

Wanneer een kind tussen de 6 en 8 jaar is zal de X-stand van de benen weer verminderen en ontstaat er weer een rechte stand van de voeten.

Tot ongeveer de leeftijd van 8 jaar is er geen reden tot zorg als de voet en beenstand niet gelijk loopt met die van zijn leeftijdsgenootjes. Ieder kind ontwikkelt zich op ieder gebied op een ander tempo en dit varieert dus per kind.

Blijft de afwijkende stand of heeft uw kind klachten dan is het zinvol om langs de podotherapeut te komen voor een onderzoek.

Kindervoeten groeien razendsnel. Hoe kies je de juiste schoenmaat van je kind?

Kindervoetjes zijn erg soepel. In te kleine of te grote schoenen kunnen de voeten makkelijk misvormen. Vanaf 8 jaar hebben alle voetbotjes een volwassen positie en groeien de voeten vooral nog in de lengte. Rond ongeveer 16 jaar zijn de voeten uitgegroeid. Het is daarom erg belangrijk om de juiste schoenmaat te dragen.

Door deze simpele truc kun je de juiste schoenmaat bepalen: 

Veel (kinder) schoenen hebben een losse binnenzool. Haal de binnenzool uit de schoen en bekijk de afdruk van de voet op de zool. Staat de afdruk van de tenen op de rand van de zool? Dan is de zool te klein. Om te kijken of (nieuwe) schoenen de juiste maat hebben kun je je kind op de binnenzool laten staan. het advies is om 1 – 1,5 cm groeiruimte aan te houden bij de schoenmaat. De tenen mogen niet over de zool hangen, ook niet aan de zijkant. Dan zijn e schoenen in de neus te smal. De breedte van de schoen is ook erg belangrijk.

Is de binnenzool niet uitneembaar? Er zijn speciale voetlengtemeters, maar je kunt het ook zelf doen met papier, pen en een meetlat!

  1. Leg een papiertje op de grond tegen de muur aan en laat je kind hierop staan. Zorg dat de hielen ook tegen de muur staan. Zet een streepje bij beide grootste tenen.
  2. Meet de voetlengte in centimeters op vanaf het achterste van het blaadje tot het streepje. In onderstaande tabel kun je kijken welke schoenmaat overeenkomt met het aantal centimeters. Ga hierbij uit van de langste voet.
  3. Laat je kind altijd beide schoenen passen. Sluit de hiel aan? Is het voorste deel van de zool flexibel? Is er bij de tenen 1 – 1,5 cm ruimte over? Dan is de schoenmaat goed.

Per schoenmerk kunnen de maten nog wel eens net anders vallen in de lengte en/of breedte. Ga er niet klakkeloos vanuit dat iedere maat hetzelfde valt. Er zijn merken die zich specialiseren op extra smalle schoenen of juist extra brede schoenen. U kunt altijd advies vragen in de winkel. In veel schoenenwinkels hebben ze de juiste apparatuur om de juiste schoenmaat van uw kind op te meten.

 

Wat zijn goede kinderschoenen?

Kenmerken van een goede kinderschoen:

  • Zorg dat een stevige hielpartij aanwezig is. Dit is het gedeelte rondom de hiel. Hierdoor kunnen de voeten niet teveel naar binnen of naar buiten draaien.
  • Zorg voor een hoge wreefaansluiting. Denk aan klittenband of veters die je aan kunt trekken. Hierdoor voorkom je het schuiven in de schoen.
  • De neus van de schoenen slijt het snelst doordat kinderen er veel mee spelen en over de grond kruipen. Een stevige schoenneus is dan wel praktisch, denk aan een rubber neus.
  • Zorg voor een juiste flexibele schoenzool van rubber of leer met voldoende profiel. Als dit te stijf is dan zal een kind makkelijker vallen.
  • Het is het fijnst als ze licht van gewicht zijn en enige vorm van schokdemping hebben.
  • De schoenneus wijst (licht) naar voren.

 

Rubber laarzen of gympen zijn vaak makkelijk aan te trekken. Maar rubber laarzen bieden echter geen houvast aan de voet en daarom is het niet verstandig om vaak deze laarzen te dragen. Gympen kunnen wel fijn zijn, indien zij wel aan de kenmerken van een goede kinderschoen voldoen.

Kinderen geven vaak te laat aan dat de schoenen te klein zijn. Het is daarom verstandig om de schoenen regelmatig te controleren op juiste maat.