Contact
071 5890221

Bereikbaar van 8:30-17:00 uur

Rugklachten

Pijnklachten in het onderrug gebied komen vaak voor (bij sporters). Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze klachten. Men noemt deze klachten aspecifiek indien er geen duidelijk ziektebeeld aan ten grondslag ligt.

Aspecifieke rugpijn komt in 75% van de gevallen binnen een jaar ook weer terug. Een adequate aanpak van deze klachten lijkt dan ook zinvol.

Het ontstaan van rugklachten is een samenspel van verschillende factoren. Hierbij valt te denken aan:

-overbelasting: door een te snelle/verkeerde trainingsopbouw, een te eenzijdig belasting patroon, een te harde ondergrond bij hardlopen of bij onvoldoende rust

-spierproblemen: verzwakte of verkorte spieren en het ontstaan van verhardingen in de spieren(trigger-points)

-stand- en houdingafwijkingen: voet- en beenstand veranderingen , beenlengte verschil of bekkenscheefstand en vervormingen van de rug

 

Wat kun je zelf doen om deze klachten te voorkomen?

1) Het is belangrijk om tijdens je dagelijkse activiteiten op een goede houding bij staan, zitten en tillen te letten. Oefeningen doen in het dagelijkse leven zal de rug sterker maken.

2) Indien je kunt sporten, begin dan met een goede warming-up. Dit kan sportspecifiek verschillen, dus verdiep jezelf in wat bij jou sport past.

3) Bouw je training zorgvuldig op. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan vergrote belastingen aan te passen en het  kan dus zijn dat je conditioneel wel sterk bent, maar dat botten, spieren en pezen de nieuwe belasting nog niet aankunnen.

4) Indien je loop- of sprongtraining doet kan het helpen dit op een zachtere ondergrond te doen, als gras of bos.

5) Zorg voor geschikt trainingsmateriaal.

6) Beëindig een training altijd met een cooling-down. Loop enkele minuten rustig uit en voer rekoefeningen uit.

 

Wat kan ik doen als ik rugklachten heb?

1) Probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven. Voer een oefenprogramma voor de rug- en beenspieren uit.

2) Indien je niet het gevoel hebt dat je er met bovenstaand tips uitkomt is het wenselijk om een gespecialiseerd hulpverlener te consulteren.

Natuurlijk is bij twijfel over de oorzaak na bovenstaande informatie ook een bezoek aan de huisarts of sportarts mogelijk.

Andere medische disciplines die zich met diagnose en herstel van rugklachten bezig houden: oefentherapie en de vele vormen manuele therapie.